onsdag 29 oktober 2008

En skjortblus


Nu har jag sytt min första skjortblus. Klippt på fri hand efter en modell ur Gynthers "Sy till barnen". Jag har lånat boken på biblioteket några gånger men har den inte hemma just nu. Det är en modell utan axelsömmar. Halsringningen blev nog en aningen stor. Något att tänka på om det ska sys fler. Jag satte rött kantband i halsringningen och så blev det röda muddar i ärmsluten. Gecko har en väldigt bra beskrivning på hur man syr i kantband i sprund. Beskrivning hittar du här. Funderade på om jag skulle sätta kantband nertill och eventuellt göra sprund i sidorna men det fick vara den här gången.



Tyget är ett barnpåslakan som jag fyndade på Coop i somras och som jag länge tänkt att jag skulle sy en sådan här skjortblus eller eventuellt en omlottklänning av. Det kanske blir en omlottklänning också, för det blev ju tyg över.


lördag 25 oktober 2008

En singoalla och ett par byxor räddade ur UFO-högen

De här kläderna höll nästan på att bli UFO:n (unfinished object). De har legat utklippta läääänge. Andra saker har trängt sig före i högen av utklippta tyger och de här har hamnat längre och längre ner.

Det är en singoalla i gammelrosa velour. Velouren är köpt från Stoff och stil. Mönstret jag har utgått från är en singoallatunika ur Ulla Welinders bok "Sy og strik börnetöj 0-3 år". Mönstret till byxorna har jag gjort genom att rita av ett par muddjeans som jag tidigare har sytt. Byxtyget är också från Stoff och stil. Det är ett tunt manchestertyg. Jag satte resår upptill och i bensluten.

Jag satte inte på någon namnlapp på singoallan för den orangea färgen blev jätteful ihop med den gammelrosa färgen. Jag satte däremot fast en "Made by my mummy"-lapp baktill i singoallan.

Sambon har varit och fixat med bilen idag, äldsta dottern har varit på stan med en kompis, sonen har roat sig med att spela Wii och C har varit ute och lekt med sin mormor så jag fick sitta inne och sy i lugn och ro. Härligt! Skulle ha kunnat sitta hur länge som helst och sytt. Men det är ju mat som ska lagas, disk som ska plockas i och ur diskmaskinen och tvätt som ska hängas och vikas, så man hinner ju inte sy så mycket som man vill. Men det känns skönt att ha räddat de här ur UFO-högen!

onsdag 22 oktober 2008

Ormar och en gecko

Sy själv Jing Jangs gosedjur

Det har inte blivit så mycket sytt sedan helgen, det är mycket annat som ska hinnas med. Igår var vi på biblioteket och lånade böcker, några syböcker fick följa med mig hem. Bl a en om gosedjur. Tack Ett tu tre för tipset om boken "Sy själv Jing Jangs gosedjur"! Figurerna är lite liknande Kalikåkrabaterna. Det blev två ormar och en geckoödla. De är sydda i velour från Andersson & Hjalmarson. Ormarna har svart undersida och geckon har ljusblå.

Jag gillar att sy sånt här "onödigt".

Jag väntar ivrigt på landskapstyget från Jofotex, har sett att en del sybloggare redan har fått det. Jag har lite planer på vad det ska bli och hoppas att det kommer den här veckan!

lördag 18 oktober 2008

Förhoppningar och regnbågar

Regnbågsset

Idag har jag sytt färdigt min första beställning! Jättekul! Beställaren såg tygerna här på bloggen och sa direkt att hon ville ha någonting i något av de randiga tygerna och det skulle passa både flicka och pojke. Det ska bli present till en liten bebis som inte är född ännu. Jag fick helt fria händer. Som sagt jättekul men också jättesvårt! Jag valde den regnbågsrandiga velouren och den här gången i kombination med orange.

Regnbågsrandig tröja, gillar den orangea färgen!

Regnbågsrandig byxa

Jag har utgått från Meedoms muddbyxmönster, form 1 storlek 56, men med lite ändringar, lite vidare i benen men inte lika vida som form 2. Till tröjan har jag också utgått från mönster ur Meedoms bok, raglantröjemönstret, form 1 storlek 56, men även där små förändringar. Jag antar att kläderna kommer vara en aningens stora till att börja med men hoppas att de ska passa så småningom. Hoppas också att beställaren blir nöjd och gillar färgvalet! Jag tycker att det blev jättebra i alla fall och tycker att man blir glad av de härliga färgerna!

Regnbågsrandig och orange velour från Andersson & Hjalmarsson, orange mudd från Stoff och stil.

Jag måste ju så klart skicka med en liten maskskallra också!

onsdag 15 oktober 2008

Hundar, kaniner och maskar...

Hundar, kaniner och maskar i halsdukar

Här är några smådjur som jag och min dotter har roat oss med att göra. Varför nöja sig och bara göra en? Det är lite småpilligt med de här figurerna, att få till ögonen rätt. De ser lite småskumma ut men rätt roliga ändå! Mönster till djuren kommer ur boken "Kalle K och andra varelser du kan sy". Jag gillar Kalikåfigurer! Två av maskarna har inget hår, silkesfransen räckte inte till, ska se om jag kan sy på det i efterhand, man kanske kan ta vanligt garn. Jag har sytt flera figurer tidigare som har blivit presenter och som jag inte tänkte på att fotografera då. De här djuren fick halsdukar. Några av dem har även en bjällra insydda i sig.

Smådjuren är sydda i velour från Andersson & Hjalmarsson. Allihop har gul framsida. Baksidan är sydd i antingen den renbågsrandiga eller den småprickiga velouren.


Framsidan

Baksidan

söndag 12 oktober 2008

Två randiga set


Nu kan jag visa det jag sydde förra helgen. Vi var och tittade på underverket igår och lämnade också över presenterna. Det blev två randiga set till en liten kille på 3 veckor. Jag valde att sy kläderna i storlek 62 eftersom jag tycker att den minsta storleken brukar bli urvuxen ganska fort.

Kläderna är sydda i velour från Andersson & Hjalmarsson i Ulricehamn. Jag har använt mig av mönster ur Meedoms bok. Jag valde form 1 till både byxorna och raglantröjorna och klippte ut utan sömsmån så kläderna är nog ganska lika köpekläder i storlek 62 storleksmässigt. Annars är väl Meedom rätt stora i storlekarna har jag för mig.

Man kan växla byxorna/tröjorna om man vill

fredag 10 oktober 2008

Bildbevis

Här är Clara i morse innan dagis i sin nya singoallatunika.

"Vad händer där borta?"

"- Se glad ut Clara!"

torsdag 9 oktober 2008

Singoalla


Det var ett tag sedan det blev något sytt till C men nu har jag äntligen fått sytt något nytt till henne. Jag har ju sytt i lite mindre storlekar ett tag nu och det har varit jättekul, men det är allt lite pilligt med små storlekar. Ikväll sydde jag ihop den här singoallatunikan. Går ju hur fort som helst att sy en sådan här.

Jag har använt mig av ett mönster ur Ulla Welinders bok, "Sy og strik börnetöj 0-3 år" med lite ändringar, lite bredare ärmar bl a för att få lite mer pös nertill. Den är sydd i storlek 98/104, utklippt utan sömsmån. C har inte hunnit prova ännu men jag ska se om jag hinner fotografera innan dagis imorgonbitti. Byxorna har jag sytt tidigare. Singoallan är sydd i hjärttyg och limegrönt muddtyg från Stoff och stil.

Jag har även köpt "Made by my mummy-etiketter" där ifrån. De är jättebra att sätta baktill i plaggen så att man = sambon vet vad som är bak och vad som är fram. Ett tips som jag fick på en syblogg, kommer tyvärr inte ihåg vilken.

onsdag 8 oktober 2008

Min syhörna

Jag hittade för snart en månad sedan en utmaning på Skrot designs blogg om att visa upp sin syhörna hur bedrövlig den än såg ut. Jag tog då lite kort men det blev aldrig av att jag antog utmaningen, det var så mycket frågor... Jag struntar i att besvara frågorna och visar lite bilder bara.

En Brother ES-2010 computer

Här sitter jag alltså och syr när tillfälle ges. Jag får hålla till i köket. När det är dags för mat brukar jag vrida undan symaskinen. Jag orkar inte lyfta undan den varje gång, det är ändå min plats den står på vid matbordet och jag behöver inte stor plats för min tallrik ;) Vi bor i en fyrarumslägenhet med inte jättestora rum så det finns inte plats i något annat rum men jag trivs i köket så det är helt ok att sitta här. Sedan bilderna togs har jag flyttat om lite. Tygerna som har utökats en hel del det sista har flyttats ut ur köket och in i en garderob i sovrummet.

Tyglådor, mönster, böcker m m

Symaskinen fick jag i julklapp av min sambo för snart ett år sedan, vad tiden går fort! Han undrade vad det skulle vara för modell och vilka sömmar m m. Hade jag vetat då vad jag vet idag så hade det nog blivit en annan sorts maskin. Inte för att den här är dålig på något sätt men en overlock hade ju inte suttit helt fel! Jag menar när han ändå var i köpartagen så hade jag ju kunnat slagit på riktigt stort! Som sagt, jag visste inte så mycket då men en datoriserad symaskin verkade ju väldigt behändigt, bara att trycka på några knappar för att byta söm. Innan hade jag en sådan här, Husqvarna automatic! Har den fortfarande kvar men syr inget på den längre...


Bilden lånad från http://www.lassessymaskiner.se

De här sömmarna har jag att tillgå på min symaskin

Här är symaskinen sedd från baksidan. Jag har datorn bakom ryggen när jag syr så där hamnar jag rätt ofta istället för att sy.

Så här har jag det! Det skulle vara kul att se hur fler har det i sin syhörna!

söndag 5 oktober 2008

Nyckelpigeprickiga tröjan igen


Här kommer den nyckelpigeprickiga tröjan en gång till. Jag tyckte att muddrullån inte blev helt lyckad så jag sprättade bort den och satte dit en vanlig mudd istället. Jag sydde även på ett hjärta och passade på att flytta Lillofantmärket. Jag har sytt lite mer i helgen men kan inte visa det ännu eftersom det är presenter och jag tror att mottagarna är här och kikar ibland.

lördag 4 oktober 2008

Uggleset + elefantset

Förra helgen påbörjade jag tre set som ska bli presenter till tre småttingar. Nyckelpigesetet blev klart tidigare i veckan och igår kväll sydde jag klart de två återstående seten. Det ena setet är till en liten kille. Där är tröjan sydd i det bruna uggletyget och till det bruna muddbyxor.

Det andra setet är till en liten tjej. Där valde jag att sy tröjan i det gula elefanttyget och med gula muddbyxor till. Jag gjorde kuvertringning i halsen på båda tröjorna. Jag har inte vågat mig på att banka i tryckknappar ännu och det känns lite dumt att göra ett första försök på något som man ska ge bort.

Både den gula och den bruna velouren till byxorna kommer från Andersson och Hjalmarsson. Det är verkligen jättefin velour, så mjuk och go och jättefin lyster! Mudden är från Stoff och stil. Elefanttyget och uggletyget kommer från Jofotex.

Till tröjorna har jag använt mig av ett mönster ur Ottobre 1 2007 (tror jag att det är). Modellen har egentligen kort puffärm men jag gjorde om mönstret, förlängde ärmarna. På tjejtröjan har jag låtit lite av puffet vara kvar men på killtröjan har jag gjort en lite smalare mer rak ärm, båda är i storlek 62. Mönstret till muddbyxorna är ur Meedom, form 1. De bruna i strl 56, de gula i strl 62.

Gul elefanttröja

Tröja med bruna ugglor

Jag väntar på röda och gröna elefanter, röda ugglor och även landskapstyget. Tygfrossan är inte över än!

onsdag 1 oktober 2008

Nyckelpigeprickigt set


I lördags klippte jag ut tre set som ska bli presenter till tre småttingar. Hann inte sy något efter det. I söndags satte jag mig och började sy ihop det första setet. Tanken var att det skulle ha blivit färdigt då men så blev inte fallet. Halsmudden såg inte klok ut när den var färdigsydd! Den var helt utdragen, så det var bara att börja sprätta. Sen var klockan så mycket så jag orkade inte färdigställa det. Det var mudden som var allt för tunn och elastisk. Mudden är stuvbitar jag köpte på Andersson & Hjalmarsson. Ja, jag har faktiskt inte visat allt jag köpte när jag var där i torsdags...

Jag har varit på planeringsdagar med jobbet i måndags och tisdags så därför har det dragit ut lite med att få det här färdigt. Igår när jag kom hem blev det inget sytt men idag har jag i alla fall fått på halsmudden. Jag tog röd mudd från Stoff och stil istället. Så nu är det två olika sorters mudd, en i ärmsluten/bensluten och en i halsringningen. Orkade inte sprätta bort och byta. Stoff och stils mudd är något mer blekröd. Syns färgskillnaden mycket? Kanske lite svårt att se i och med att bilderna är tagna nu i kväll i dålig belysning. Jag hoppas på att mottagaren tycker att det är fint i alla fall.

Velour och mudd kommer från Andersson & Hjalmarsson. Mudd även från Stoff och stil till halsringningen. Jag har använt mig av Meedoms raglantröjemönster strl 68, form 1. Byxmönstret är också ur Meedoms bok, även de i strl 68, form 1, jag tycker form 2 blir så väldigt baggy. Nu ska jag snart ge mig på nästa set, eller också får det eventuellt bli i morgon. Måste hinna se vad alla ni andra har hunnit sy för fina saker också innan det är läggdags!

Vad är det här?

Stora dotterns favvotyg är ju som jag skrev i ett tidigare inlägg regnbågstyget. Det första hon ville ha av det var ett par - ja, vad är det för något?

Benvärmare sydda av Andersson & Hjalmarssons regnbågvelour

Ett par benvärmare ville hon ha och det fick hon. Hon blev jätteglad när de var klara. Jag sydde de här i fredagskväll men har inte hunnit blogga om dem ännu.

Äppelbyxorna in action!


Bildbevis på äppeljeansen. Ganska hög mudd i midjan. Inte så mycket att växa i men de passar nu i höst. Jättebra dagisbyxor.