tisdag 22 november 2011

Virkad lucia och en beställning

Jag köpte ett mönsterhäfte från Svarta fåret, Candymagazine nr 5 för några veckor sedan då jag hade sett att det innehöll beskrivning på ett luciatåg. Fick reda på att beskrivningen finns med i senaste numret av Allers eller om det var föregående tidning?


Nu har jag i alla fall gjort färdigt lucian. Jag började virka i garnet Candy, som man ska enligt beskrivningen, och som är ett bomullsgarn, men började om från början i ett annat garn, ett lite tjockare, (Freja), så att figurerna blir aningens större. Tärnan och tomtenissen är på gång. Får väl se om jag kan få ihop hela luciatåget innan den 13/12.


Fick förfrågan från min mormor för ett tag sedan om jag kunde tänka mig att virka en "Silviamössa" till henne. Ja, visst det kunde jag väl göra. Beskrivningen hade hon hittat i Hemmets veckotidning, nej, Året runt ska det ju vara. Mönstret rev hon ut ur tidningen och det + pengar till garn skickades till mig. Just det här garnet är lite svårt att få tag på, men som tur var, fick jag reda på efter mailförfrågan, att det fanns hos Deisy design på Avenyn. 

Mössan gick väldigt fort att göra. Här är det färdiga resultatet.


Ingen livebild på mormor. Får se om jag kan lyckas få en bild nästa gång vi ses. :)

söndag 6 november 2011

Beskrivning hur man syr en börs


Jag fick frågan om hur man syr en börs. Jag sydde den här igår och passade då på att ta kort samtidigt. Själv har jag googlat runt och hittat beskrivningar på börsar på olika ställen som jag har länkat till i tidigare inlägg. Men nu tänkte jag göra ett försökt till en beskrivning själv hur jag syr en börs. Om det är något som verkar konstigt så är det bara att fråga.


1. Klipp ut två bitar av yttertyget och två bitar av innertyget (fodret). Du behöver också en dragkedja. Min dragkedja är väldigt lång men det är bara att klippa av den sedan. Mina tygbitar är ungefär 15 cm på bredden och c:a 10 cm på höjden.  Bredden kan du själv variera lätt beroende på hur lång dragkedja du har.


2. Jag ville dekorera tyget med en bit spets, så den har jag här sytt fast på det som kommer bli framsidan av börsen. Nåla fast dragkedjans ena del mot yttertygets ena del.


3. Om du har en pressarfot som är till för att sy i dragkedjor så är det dags att leta fram den nu och sätta dit den. När du syr fast dragkedjan är det bra att ta sikte på markeringen som finns på dragkedjan. Jag är inget proffs på att sy i dragkedjor och det kan hända att jag syr på fel sida av dragkedjan här ovanför men det funkade för mig i alla fall :)


4. Då är det dags att sy fast nästa del. Nåla fast den på dragkedjan.


5. Båda ytterdelarna är nu fastsydda i dragkedjan.

(Om man inte vill ha en fodrad börs så kan man ju redan här sy ihop den. Sy på namnlappen, vik räta mot räta och sy runt, glöm inte att lämna dragkedjan öppen!)


6. Nu ska innertyget nålas fast.


7. Lite svårt att förklara hur det ska nålas, hoppas att bilderna hjälper.


8. Yttertyg, dragkedja och sedan innertyg. Yttertyg och innertyg ligger räta mot räta med dragkedjan emellan.


9. När alla delarna är fastsydda i dragkedjan så ser det ut så här. Här nedanför ser vi det som kommer bli insidan av börsen


. 10. Och här nedanför är utsidan.


11. Pressa isär tygdelarna och sy en stickning, d v s sy en söm några mm från dragkedjan.


12. Nu är det dags att fundera ut vart namnlappen ska sitta om du vill sy dit en sådan. Vill du att den ska sitta på framsidan av börsen så är det bra att sy dit den nu, innan börsen sys ihop. På med den vanliga pressarfoten och sy fast namnlappen. Vill du att namnlappen ska sitta i sidan av börsen så får du vänta lite med att sy dit den.


13. Nåla ihop innertyg och yttertyg räta mot räta som på bilden nedanför. Obs! Se till att dragkedjan är öppen innan du börjar sy här. Om du vill ha namnlappen insydd i sidan av börsen så placerar du ut den i ena kortsidan av börsens yttertyg


Som ni ser har jag inte sicksackat runt tyget, det kan man så klart göra om man vill men det är inte nödvändigt i det här fallet då alla kanterna hamnar inuti börsen och det är ingen risk att kanterna fransar upp sig.

14. Sy runt alltihop men lämna c:a 5 cm öppet i ena sidan av fodret.


15. Nu är det dags att vränga ut börsen genom den lilla öppningen. Stryk in kanterna i vändhålet och sy ihop hålet med symaskinen eller för hand.


Stoppa in fodret i börsen och stryk den om den har blivit skrynklig efter vrängningen. Klart!


Beundra din nya börs :)

Lycka till!