tisdag 31 januari 2012

Jeans och blommig tröja

Här är ett par jeans och en tröja som jag sydde i förra veckan när jag var hemma och vab:ade. Jag fick ett ryck redan förra helgen och klippte ut flera par byxor och flera tröjor på en gång. Det är ju mycket enklare att göra så än att leta mönster och tyg och klippa ut bara ett plagg i taget.


Bland annat klippte jag ut en tröja i det här blommiga tyget som jag fick i ett byte för länge sedan. Modellen är Meedoms raglantröja form 1.


Det blev även ett par jeans sydda.


Jag gjorde en redo på äldsta dotterns jeansleggings där jag behöll sidosömmarna från orginalbyxorna. Jag sydde på grå muddar. Mönstret är samma som till manchesterbyxorna som jag bloggade om i torsdags, ett Ottobremönster.

C var med och valde färg på muddarna på tröjan och vi enades om gult.


Nöjd dotter i nysydda kläder!


lördag 28 januari 2012

Väska till lunchlådan - en slags beskrivning

Förra helgen sydde jag en lunchlådeväska. Det är ju lite tråkigt att bära matlådan i en plastpåse till jobbet varje dag så kom på att jag kunde sy en väska istället.


Första försöket blev en svart väska med vita prickar och den fick även en spetskant upptill :) Den blev aningens stor så jag sydde en väska till med andra mått.


Jag ritade upp mönsterdelar efter egna mått, jag mätte efter en glasbytta, större matlåda än så har jag nog inte med mig :)


Valde ut en bit vaxduk, rött med vita prickar.


Klippte runt om mönsterdelarna. Att nåla i vaxduk är inget som rekommenderas då det blir hål som ju inte går bort.


Här är alla delar utklippta, en bottenplatta, två kortsidor, två långsidor och två handtag.


Sy fast sidodelarna i bottenplattan. 

Och efter det ska sidodelarna sys ihop. 


Här är väskan på avigan. Vänd den rätt och sy en stickning (en raksöm) längs med alla sömmar.


Här syr jag en raksöm längs med bottenplattan. 


På bilden ovanför har jag sytt stickningar längs med alla sömmarna på väskan.. 


Dags att sy ihop handtagen. Jag vek dem bara dubbel och sydde två sömmar längs med, men man kan ju så klart klippa lite bredare bitar och vika det lite snyggare men jag ville att det skulle gå fort :)


Handtagen färdigsydda.

Jag ville ha ett kantband upptill på min väska så ett sådant syddes fast.

Tänkte bara tipsa om att istället för att nåla i vaxduk kan man sätta t ex gem. Just i det här fallet kan man ju använda nålar eftersom det är ett bomullsband som sys på men jag ville ändå visa hur man kan göra :)


   Kantband fastsytt.


Då är det dags att mäta ut vart handtagen ska sitta.


Fram med gemen igen och måtta ut placeringen. 


Handtagen fastsydda och namnlappen på plats. 

Här är båda väskorna. Första försöket, den svarta blev aningens bred, så andra försöket, den röda gjorde jag lite smalare och lite högre än den svarta.   


Roligare att ha lunchlådan i den här än en ica-påse :)


torsdag 26 januari 2012

Manchesterbyxor och singoallatunika

Jag har varit hemma ett par dagar den här veckan med C som har haft feber och ont i magen. Jag har då fått lite tid vid symaskinen och har faktiskt lyckats sy ett par stycken byxor och några tröjor till C. Börjar med att visa det här setet.


En singoallatunika sytt i ett Tildatyg från Panduro och byxorna är sydda i ett beige manchestertyg.


Mönstret till singoallatunikan är det vanliga som jag brukar använda mig av, Ulla Welinders, det är det som ligger överst i mönsterhögen för det mesta :) Tyget är ett Tildatyg som jag köpte på rea på Panduro i höstas.


Byxorna är sydda i ett beige manchestertyg som jag också köpte i höstas hos den lokala garn/tygaffären som nu har stängt. Brun mudd från Stoff och stil. Byxmönstret är från Ottobre, kommer inte ihåg vilket nummer, men jag har bara ritat av det i storlek 98, men lägger till lite extra sömsmån runt om och rejält på längden och det passar fortfarande till min skrutta. C är nu 120 cm lång, fick vi reda på vid 5,5-års kontrollen på BVC.


Här är sjuklingen som mår mycket bättre idag. Imorgon är det stängningsdag på dagis så nu får hon några extra dagar att vila upp sig på så blir det dagis igen på måndag.  

Jag lägger in en bild på en kanin som jag sydde i går kväll. Jag hittade beskrivningen här och kunde inte låta bli att sy en sådan. Den vita fleecen jag hade hemma kommer från en filt och den var i stretchigaste laget så kaninen fick ett lite bredare huvud en förlagan men jag tycker den blev söt i alla fall. 


Jag limmade på ögon och nos, men gör man en sådan här till mindre barn så bör man ju sy fast dem i stället. Klänningen är vändbar. C ropar att det är dags att byta film nu :)



lördag 14 januari 2012

Pingvin, lagkamrat m m

Fick tips om den här pingvinen i en grupp på Facebook, så jag letade upp mönstret, valde ut tyger och sydde ihop den igår kväll. Jag tyckte inte att den nödvändigtvis behövde vara svart och vit utan valde andra färger. Här är länk till beskrivningen och här är länken till PDF:n med mönstret.


Jag använde mig av beige och gul manchester som jag hade sedan tidigare. Tygerna till vingarna och magen är Tildatyger som jag köpte tidigare i veckan. Det är rea på Panduro på en del Tildatyger så jag passade på att köpa några olika.


Det blev några blå tyger och några i rött/rosa. Köpte bara ungefär en halvmeter av varje, men det kan nog räcka till lite smått och gott.

Jag har även utökat garnförrådet den här veckan med de här nystanen, som jag fick i ett byte. Tack så jättemycket Annika!



Passar på att lägga in bild på vad jag virkade och gav bort i present till en kusin som fyllde år på nyårsdagen.


Det är en s k lagkamrat, inspirerad av Mia Bengtsson. Eftersom jag inte har den senaste boken så fick jag virka lite på en höft. . 


Tycker att den blev ganska lik originalet, men huvudet fick jag inte riktigt till. Jag har satt fast en nyckelring upptill så kan man ju fästa lagkamraten där man vill.

Tack ni som tittar in här och lämnar uppmuntrande kommentarer! :)


fredag 6 januari 2012

Svamptröja

Titta, jag har sytt! :) Jag rotade igenom tygerna igår och hittade en liten bit av det här svamptyget. Det var C som bestämde att vi skulle köpa det på Syfestivalen i Borås för 1,5 år sedan! :O


Nu var det inte så stor bit kvar men det räckte till fram- och bakstycke på en tröja i alla fall. Hittade ett grönt tyg som jag fått i ett byte tidigare, det passade perfekt till det gröna i svamptyget. Mönstret är samma gamla vanliga, Ulla Welinders singoallamönster.


C blev nöjd och glad, äntligen har hon fått en svamptröja! :) Byxorna har jag bloggat om här. De börjar bli i kortaste laget men jag ska sy på muddar nertill så funkar de ju ett tag till.