onsdag 6 januari 2010

Havretekakor och kexchoklad


Inget syrelaterat men det får hamna här i bloggen i alla fall. Fick ett ryck och bakade lite bröd idag. Det blev tekakor med havregryn. Ett recept som jag rivit ur en Ica-tidning för länge sedan. Hittade även receptet här för den som vill testa. Sist jag bakade de här tekakorna hade jag rivna morötter i också men den här gången följde jag receptet (brukar inte ha i något hjorthornssalt) och jag lovar att de blev jättemumsiga :)

Tillägg: Här är receptet 0,5 l vatten, 2,5 dl havregryn, 50 gram margarin, 50 gram jäst, 2 msk socker, 1 tsk salt, 0,5 tsk hjorthornssalt, kan hoppas över, 10 dl vetemjöl. Koka upp vattnet. Lägg havregryn i degbunken och slå det kokande vattnet över. Klicka i margarinet. Låt svalna i rumstemperatur till ca 37 grader.
Smula jästen i havregrynsblandningen. Tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl. Täck degen och låt den jäsa ca 30 minuter, eller baka ut direkt utan jäsning.Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 längder. Skär varje längd i tio bitar och rulla till släta bullar. Platta ut dem med handen till ca 10 cm i diameter.
Lägg tekakorna på plåt med bakplåtspapper. Nagga och jäs dem övertäckta i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter.




Framåt kvällskvisten blev vi godissugna, allt godis från jul och nyår är slut men jag hittade smörgåskex från nyår och en mörk blockchokladkaka som hade inhandlats för att göra julgodis av. Kombinerade ihop dessa två ingredienser och gjorde kexchoklad som skars upp i små munsbitar. De blev helt ok, barnen hade hellre velat haft ljus choklad men åt ändå det som erbjöds :)

Om du vill göra egen kexchoklad så gör så här: Du behöver 200 g blockchoklad/annan choklad och 12 st smörgåsrån. Bryt chokladen i småbitar och smält den i micron eller i vattenbad. Lägg ut 3 smörgåsrån med långsidorna mot varandra på t ex en skärbräda eller en plåt, skeda ut eller pensla på ett lager smält choklad, lägg på ett nytt lager med smörgåsrån, på med mer choklad, upprepa två gånger till och avsluta med ett lager choklad. Kyl ner en stund så att chokladen stelnar och skär sedan upp i små fyrkanter.

4 kommentarer:

LillaBarn sa...

Det såg jättegott ut, chokladrånen kan nog till och med jag göra... Annars är köket inte riktigt min domän! Lagar såklart vanlig husmanskost, men ber du mig laga nåt som ska uttalas på Franska eller nåt som ska jäsa och lagas i ugn för att sen inte sjunka ihop, ja då har du bett fel person..... Men rånen som sagt, klarar nog to m jag med!!!

Mia sa...

Vad gott med hembakt bröd det är nog dags för oss också att baka. Jag har också ett recept på havre tekakor de ser likadana ut men jag såg att det var ett annat recept jag hade. Där lägger jag havret i mjölk några timmar så det sväller.
Smart med egen kexchoklad säkert lite nyttigare än den färdiga.

Maria sa...

Ser mumsigt ut:)

JuMel sa...

Vad mumsigt allt ser ut! Önskar att jag kom till skott och bakade matbröd nån gång, det är så gott med hembakat! Kexchokladen ser oxå god ut, tack för tipset!